torstai 28. elokuuta 2014

Kuinka oppia ruotsia? - vinkkejä

Värisuora kirjoja. Mistä aloittaisin? Vieraita sanoja, sääntöjen perään poikkeuksia ja poikkeusten perään sääntöjä. Kello tikittää ja hetki hetkeltä käyn enemmän turhautuneeksi. Kyse on siis ruotsin ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta. Opiskelu ja sen aloittaminen tuntuu usein vaikealta ja edessä oleva kirjapino ei helpota asiaa yhtään. Onneksi on kuitenkin paljon erilaisia keinoja oppia! Minulta toivottiin jotain opiskeluun liittyvää postausta, joten päätin koota nyt ensihätään teille joitain vinkkejä ruotsin opiskeluun (koska se itsellekin on aika ajankohtainen asia tällä hetkellä.) Ruotsin opiskelijat, ylioppilaskirjoittajat ja muuten vaan kielestä kiinnostuneet. Tässä on teille muutama vinkki oppia ruotsia ilman tylsääkin tylsempiä oppikirjoja:


RUOTSINKIELISET BLOGIT
Lukulistalle kannattaa lisätä muutama ruotsinkielinen blogi lemppareiden joukkoon. Mielenkiintoisia, meille blogien suurkuluttajille tuttuja aiheita ja samalla  oppii uusia sanoja ja kieli tulee tutummaksi. Mun ruotsin opettaja on useaan otteeseen sanonut, että monesti ylioppilaskirjoituksistakin löytyy suoraan bloggaamiseen liittyviä tehtäviä. Esimerkiksi tehtävänä voi olla vaikkapa blogikommentin kirjoittaminen. Eli ei ihan hyödytöntä hommaa! Seuraavaksi kaksi suosikkiani ruotsinkielisistä blogeista:


PicMonkey Collage89Angelica on upea ruotsalainen bloggaaja varustettuna myös upealla tyylillä. Angela kirjoittaa melko helppolukuista tekstiä, jota myös meidän suomalaisten on helppo ymmärtää. Rinnalla kulkee myös englanninkielinen vaihtoehto ja ne, joita ei kiinnosta kieli pätkääkään, voi tyytyä katselemaan poikkeuksetta upeita ja hyvälaatuisia kuvia. Blogiin --> TÄSTÄ
PicMonkey Collage90Kenzan blogi on pullollaan upeita asukuvia. En voi vaan olla kehumatta ruotsalaisten tyylitajua, vau! Tämä on ehkä astetta vaikeampaa luettavaa edelliseen verrattuna, mutta hyvää harjoitusta! Blogiin --> TÄSTÄ

RUOTSINKIELINEN MUSIIKKI
Myöskin ruotsinkielisestä musiikista on hyötyä. Päässä soivat laulut tuputtaa aivoille uusia sanoja, lauseita, sanontoja, joita voi käyttää myöhemmmin hyväksi. Tässä muutama viimeaikoina kuunneltu ruotsalainen biisi:
RUOTSINKIELINEN RADIO
Omana suosikkina YLE X3M, jonka olen onnistuneesti asettanut soimaan ajoittain jopa poikaystäväni autoon. Tosin melko lyhyiksi ajoiksi.. Ruotsinkielistä musiikkia tuolta ei aina kuulu, mutta on palkitsevaa tunnistaa joitakin sanoja radiojuontajien puheesta. Juuri joitain radiokeskusteluja kuulee ruotsin kuuntelukokeissakin.
PicMonkey Collage95

KÄYTÄ OPPIMAASI
Matkusta ruotsinkielisille alueille. Suomen länsirannikolta löytyy paljon ruotsinkielisiä, eikä ole esimerkiksi ollenkaan outoa, että kauppareissulla saat palvelun ruotsiksi. Tottakai myöskin vaikkapa Tukholman shoppailureissu on houkutteleva idea ja tarjoaa myös hyvän mahdollisuuden käyttää kieltä. Rohkeasti vain suu auki aina, kun on mahdollisuus! Ruotsin kokeen/ kirjoitusten lähestyessä kannattaa kerrata asioita kaverin kanssa ja vaikkapa käydä arkipäivän keskusteluita ruotsiksi. Kokeilinkin tätä puhumalla erään ruokatunnin kavereilleni pelkkää ruotsia. 

Toivottavasti sieltä löytyi edes yksi, jolle vinkeistä oli hyötyä tai ainakin motivaatio kasvoi edes millin verran! Ajattelin toteuttaa myös muita opiskeluun liittyviä postauksia, jos tarvetta ja innokkaita opiskelupostausten lukijoita löytyy. Puss och kram! ♥

4 kommenttia:

 1. Hei vitsi tää oli varmaan tosi hyödyllinen postaus monelle! :) En oo edelliseen postaukseen käynyt heittämässä yhtäkään kommenttia, sillä sun postaukset on valmiiks jo aina niin hyviä et meinaa olla ideat vähissä sulle :D Mutta haluaisin ehdottomasti lisää tälläisiä opiskelupostauksia!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti! :) Ehkäpä teen tällaisia sitten myöhemminkin! Ainakin itse tykkäisin lukea opiskeluun liittyviä postauksia muiden blogeista. (:

   Poista
 2. kiitos sinulle hyvistä vinkeistä, vaikka en lukion ruotsia opiskelekaan, vaan ihan muualla ja ruotsia tosiaan haluan oppia, kummasti sitä huomaa kun on pakko kieltä käyttää niin sitä kuitenkin osaa enempi kuin luulekaan. Vaikka ei kaikki menisi niin kieliopillisesti oikein tulee ainakin ymmarretyksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että vinkeistä oli apua! Ja eipä yleensä sellaisissa tilanteissa kun ruotsia oikeasti tarvii niin ensimmäisenä tule mieleen ne kielioppiasiat mitä koulussa päntätään. Sanat tulee ihan sen mukaan miten paljon on kieltä kuunnellut ja miten sen kanssa on lähentynyt. Tsemppiä sulle ruotsin opetteluun ja kiitos kommentista! ♥

   Poista