torstai 23. huhtikuuta 2015

Kuinka oppia englantia? - Vinkkejä

Muistatteko vielä Kuinka oppia ruotsia - postauksen? Mieleeni tuli juuri, että multa toivottiin joskus enemmän opiskeluun liittyviä postauksia, mutta ruotsi-postauksen jälkeen ne on vain jotenkin jäänyt. Tottakai omasta opiskelusta tulee silloin tällöin höpöteltyä, mutta varsinainen vinkkien jakaminen on unohtunut. Nyt yläasteen ja lukion läpi kahlanneena osaan neuvoa ehkä vähän paremmin! Toteutan tällä kertaa vinkkipostauksen englannin opiskeluun, sillä olen saanut itse takuta tuon kielen kanssa niin paljon. Ala-asteen alkaessa olin todella kiinnostunut englannista ja olisin halunnut kovasti opetella sitä jo ennen kuin se tuli lukujärjestykseen. Kielen opiskelu ei kuitenkaan alkanut nii sujuvasti ja opettajat vaihtuivat jatkuvasti. Siitä lähtien aina yläasteelle ja lukioon asti minusta on tuntunut, etten osaa opiskella englantia ja etten ole koskaan ikäisieni tasolla. Vasta nyt lukion loppukaudella ja sen jälkeen olen hahmottanut, millä tavoin englannintaito oikeasti kehittyy. Ilman oppikirjojakin.
Sarja Collage 1ENGLANNINKIELISET SARJAT
Innostuin sarjojen katselemisesta kunnolla vasta lukion loppuvaiheilla ja toivon kyllä, että näin olisi käynyt jo aikaisemmin. Mun mielestä sarjat toimii kielen oppimisen kannalta paljon paremmin kuin elokuvat, sillä sarjoissa seuraa samojen henkilöiden puhetta sen verran kauemmin, että oppii jo kuuntelemaan sitä aivan erillä tavalla. Mä nykyään katson sarjoja useimmiten englanninkielisellä tekstityksellä ja sitten hieman enemmän kehittyessäni kokeilen ottaa ne kokonaan pois. Lempparisarjoja katsellessa kielitaito kehittyy väistämättäkin ja uudet sanat ja sanonnat jää mieleen. Ei todellakaan mikään hassumpi tapa oppia englantia!
Enkku Collage 1ENGLANNIN NETTIKURSSIT
Mä osallistuin ennen ylioppilaskirjoituksia WordDiven nettikurssille, jota mainostettiin jatkuvasti. Kurssi muodostui lähinnä sanojen opettelusta, mutta oli ainakin mulle todella hyödyllinen. Siellä oppi paljon vaikeita sanoja ja sanontoja, joita sitten tuli ihan oikeasti myös yo-kokeessa vastaan. Pänttääminen oli paljon mieluisempaa kuin kirjoista (joita en vilkaissutkaan yo-kokeisiin lukiessani) ja mukana oli myös kuvia ja ääniä, jotka tehostivat oppimista. Oli myös aika hienoa kun tuo kurssi kannusti paremmin kuin kukaan opettaja ikinä! "Hienoa Julia, osasit kaikki! Olet harjoitellut tänään riittävästi!" Tämä kurssi on tarkoitettu abeille, mutta uskon, että netistä löytää myös monia muita kursseja englannin oppimiseen.
enkku Collage 2KUUNTELE MUSIIKKIA & LUE
Englanninkieliseltä musiikilta on lähes mahdoton välttyä ja sitä soi radioissakin kaiken aikaa. Harvoin kuitenkaan sanoihin kiinnittää niin hirveästi huomiota ja useimmissa hittibiiseissä ne onvat todella yksinkertaisia ja useasti toistuvia. Esimerkiksi laulamalla ääneen biisin mukana kiinnittää sanoihin enemmän huomiota. Musiikin kuuntelun lisäksi myös lukeminen on todella hyödyllistä. Itse olen haaveillut lukevani Harry Pottereita englanniksi, mutta harvemmin ehdin edes suomeksi lukea muuta kuin oppikirjoja. Ruotsi-postaukseen linkkasin muutaman ruotsinkielisen blogin ja tottakai niitä löytyy englanninkielisiäkin pikaisella googlettamisella. Itse ainakin voisin kuvitella lukevani englanninkielisiä blogeja helpommin kuin paksuja kirjoja.
Enkku Collage 3KÄYTÄ OPPIMAASI
Sääntö numero 1. Käytä oppimaasi aina kuin mahdollista, äläkä pelkää epäonnistumista! Paras mahdollisuus on tietenkin matkustaessa, kun muuta yhteista kieltä ei löydy. Vaihtoppilaana tai aupairina toimiminen ovat tietty myös loistavia mahdollisuuksia! Myös Suomesta käsin voi jutella vaikkapa netin välityksellä englantia puhuville tuttaville ja osallistua kansainvälisiin tapahtumiin.

Vaikka ei uskoisi, että esimerkiksi arkipäiväinen musiikin kuuntelu voi oikeasti auttaa oppimaan kieltä, se tekee sitä todella. Poimikaa vaikka mieleenne jotain bändiä uskollisesti fanittava henkilö. Jostain kumman syystä hän yleensä menestyy englannissa loistavasti. Entäs sitten ne pojat (tai miksei tytötkin), jotka pelaavat päivästä toiseen englanninkielisiä pelejä tai katsovat elokuvia? Niinpä. Mä oon jostain syystä alkanut luottaa näihin yksinkertaisiin vinkkeihin kirjasta pänttäämisen sijasta. Kirjatieto saattaa pysyä hetken mielessä oikein lositavastikkin, mutta jos se ei saa vahvistusta mistään muualta, se katoaa yleensä helposti. Mitä piditte tästä postauksesta? Minkälaisia (opiskeluaiheisia) postauksia haluatte lukea myöhemmin?

8 kommenttia:

 1. Toi on niin totta ettei saisi yhtään pelkää epäonnistumisia!
  Paras tapa oppia kieltä on oikeasti lähteä vaikka vaihtariksi asumaan siihen maahan missä sitä puhutaan, koska siellä kun kukaan ei auta kääntämään niin tulee niin iso tarve muistaa kaiken että voi itse kommunikoida. Siellä tulee katsottua telkkarii ja kuunneltua radiota, ja myös väkisin käytettyä sitä kieltä koko ajan. Olen nähnyt niin uskomattomia keissejä että huhhuh!
  Tosi kiva postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! <3 Tuo on kyllä totta ja varsinkin jos lähtee yksin, niin on vaan luotettava siihen, että pärjää itse kielen kanssa!

   Poista
 2. Kiitos tästä oli tosiaan hyötyä kun alan lueskelemaan pääsykokeisiin pian kun edessä on tod. näk. englanniksi esseen kirjoitus ja enkku ei oo vahvimpia puoliani ja koskaan oo kirjoittanut enkuksi yhtikäs mitään esseitä jajjaja!:D Paniikki niin pienimuotoinen siis alkaa tulla eteen. ♥ Kiva postaus siis, thänks ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sua, apuaaa! :D Mä järkytyin just kun tajusin, että yli puolet kirjoista mitä mun haluamalle alalle pitää lukea, on enkuks! KÄÄÄK! :D Mulle tuo esseen vääntäminen on aina ollut kovan työn ja tuskan takana, mutta kyllä sekin sitten alkaa luistamaan kun vaan antaa mennä! :D Tsemppiä sulle paljon esseen ja pääsykokeiden kanssa!

   Poista
 3. Hyödyllinen postaus, varsinki ku kirjotan ens syksynä englannin. :-) Ja tuo on totta että pitäis käyttää sitä kieltä, ite oon aina ollu tosi ujo puhumaan englantia just epöonnistumisen pelossa, mutta pitää yrittää kohdata pelot ensviikon Lontoon luokkaretkellä!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oli hyödyllinen! Suosittelen tosi paljon kokeilemaan tollasta nettikurssia, niin tulee väkisinkin opittua niitä vaikeitakin sanoja! Mäkin oon ujostellu paljon englannin kanssa ja antanu muiden hoitaa yleensä puhetilanteet, mutta välillä on ollut vaan pakko selvitä itsekin englannilla. Ja kyllä sitä sitten pakon edessä yllättäen jotain osaakin! :D Ja sitten kun kerran onnistuu niin tulee yritettyä useammin uudestaankin! :D

   Poista
 4. Hyödyllinen postaus, varsinki ku kirjotan ens syksynä englannin. :-) Ja tuo on totta että pitäis käyttää sitä kieltä, ite oon aina ollu tosi ujo puhumaan englantia just epöonnistumisen pelossa, mutta pitää yrittää kohdata pelot ensviikon Lontoon luokkaretkellä!! :D

  VastaaPoista
 5. Mul on just toi, et saatan kuunnella enkuks musaa, mut en tiiä välttämättä, mitä biisissä sanotaan. : / Mulla on syksyllä enkun yo ja apuaa pelkään! : / Toivottavasti menee läpi, sit oon NIIN ilonen! : )

  VastaaPoista