maanantai 1. kesäkuuta 2015

Sinä loukkasit minua

Moikka!  Huh, pitkästä aikaa kaappasin koneen syliini ja klikkailin itseni bloggeriin. Mulla olis teille niin paljon kerrottavaa, mutta halusin tulla ensimmäisena postaamaan tästä hieman vakavemmasta asiasta. Kyseessä on Sinä loukkasit minua -kampanja, jonka tarkoituksena on havahduttaa ihmiset pohtimaan nettikäyttäytymistä ja erityisesti kommentointia. Esimerkiksi me bloggaajat saamme usein nyrpeän kommenttivyöryn niskaamme syystä tai toisesta, yleensä siitä toisesta. Negatiivisesti varautunut anonyymiarmeija tuntuu kasvattavan joukkojaan myös muualla internetissä. Entä jos ihminen, jolle kommentoit "tapa ittes huora" hyppääkin oikeasti seuraavan ohikulkevan junan alle?
sinäloukkasitminua
Arvosteletko kaupan kassajonossa muiden ruokaostoksia ja ulkonäköä? Kommentoitko leikkipuistossa vanhemmalle, miltä tämän lapsi näyttää? Kerrotko kanssaihmisille, kuinka rumia, ällöttäviä ja vastenmielisiä he ovat? Kehotatko ostarilla pyörivää nuorta tekemään itsemurhan?

Internetissä on helppo väijyä muita anonyymin käyttäjän turvatessa selustaa, esiintyen nimettömänä ja naamattomana. Sitähän se on, helppoa. Mutta latelistko samat ilkeät sanat päin naamaa kaupassa vastaan tulevalle henkilölle? Tuskin. Jos joku vaikkapa kassajonossa alkaisi kertoilla minulle, kuinka iljettävä ihminen oikein olen, todennäköisesti soittaisin huolestuneena paikalle ammattiapua. Mua kiinnostaisi ihan hirveästi tietää, keitä ovat ihmiset internetmaailman ilkeiden kommenttien takana. Tunnekylmiä persoonallisuushäiriöisiä nuorukaisia? Jotain täytyy olla vinossa, jos koet niin suurta tarvetta jättää jälkeesi loukkaavia sanoja.

Mun blogin lukijat ovat onneksi suurilta osin todella fiksuja ja blogiini tulevat kommentit ovat yleensä suloisia. Tottakai joukkoon mahtuu kuitenkin aina muutama poikkeus! Usein nämä kommentit liittyvät jollain tavalla parisuhteeseeni. "Et ansaitse sun poikaystävää, se sais ainaki tuhat kertaa kauniimman ja paremman kuin sinä!" Jep, sielläkö yksi, josta poikaystäväni ei ole sattunut kiinnostumaan? Harmi.

Tässä vielä muutama järkyttävä esimerkki kommenteista, jotka kampanjan aloittanut on kerännyt yhteen:

”Usein sanotaan, että geenien sekoittaminen tuottaa terveitä jälkeläisiä. Aina se ei kuitenkaan näy sattuvan kohdalle." (Kirjoittajan lapsen vammaisuudesta.) 

"Sun muodoillas et oo voinu sairastaa anoreksiaa, oot säälittävä huomiohuora jolla ei ole yhtään ystävää ja joka baarissa istuu yksin nurkassa turpa kiinni"

"Ootko harkinnu itsarii? Jos oot ni mitä sä tääl enää oot?" 

"Vittu oot nolo tapa ittes" 

”Mietin kuvia katsoessa, kuinka Eve on tosi pullukka. Olet kertonut syömis ongelmista hänen kanssaan. Ei hän kyllä näytä yhtään siltä ettei ruoka maistu. No, tietty jos annat makeita välipaloja asia saa toisen näkökannan. Silloinhan ruoka ei enää maistu ja lihominen on taattu. Eikö neuvolassa jo puututa asiaan? Ylipainoinen lapsi noin varhaan on kyllä lihava nuori/aikuinen.” (Kyseessä on normaalipainoinen vauva.) 

Mielestäni kaikkein hirveimpiä ovat kommentit, joissa viitataan negatiivisessa sävyssä esimerkiksi bloggaajan lapseen tai muuhun läheiseen. Se, että haluamme jaksaa palan omasta elämästämme teille on meidän päätös, ei läheistemme. Me kyllä tiedostamme, että julkisesti asioista kirjoittaminen tuo tullessaan paljon negatiivistakin palautetta. Mutta meidän perheemme, eikä ystävämme ole tehneet samaa valintaa, joten heillä ei ole mitään velvollisuutta lukea ilkeitä kommentteja itsestään. Ikinä.

Aika tavanomaiseksi on muodostunut naurettava tapa lisätä kommentin perään ei millään pahalla. Silloin kun se ei todellakaan sinne kuulu. " Oot vitun ruma läskikasa. Ei ketään kiinnosta sun paska elämä! Ei millään pahalla." Aijaa, hyvälläkös sitten? Eikö olisi ollut helpompaa jättää näin ristiriitainen kommentti näpyttelemättä?

Ilkeät kommentit loukkaavat myös netissä. Me toivomme asiallista kommentointia blogeihin.

A girl with too many pictures  -  Ai karkkii!  -  Aiatar  -  Aikuistumiskipuja  -  All hearts are wonderful  -  Am I Invited  -  Annun elämä uusiksi  -  Arkilove  -  By Tinja Katariina  -  Dreamer Achiever  -  Elämänilon alkulähteillä  -  Elämää pyörätuolista käsin  -  Emilia Christine  -  Enni Heidi  -  Ennin kengissä  -  Essi Maaninka  -  Fifty Ways  -  Haaveilen kaikesta  -  Haaveita ja oikeeta elämää  -  Harmaa ja muut iloiset värit  -  HeioonJenna  -  Hulivilini  -  Ida Parviainen  -  Ihanan karmea  -  Ikimuistoista  -  Inku-chan  -  Inspiration  -  Jemppuu  -  Jenni's Lullaby  -  Kaaosta ja kukkamekkoja  -  Kadun aurinkoisella puolella  -  KIDULT  -  Kitujainen.com  -  Kotiäidin elämää  -  Kouluta Ite Paremmin  -  Kun äiti kelaa  -  Kuvastin  -  Käenpesä  -  Lady of The Mess  -  Leveämmin hymyilevä perhe  -  Chasing Happiness  -  Life à la Annika  -  Life is an illusion  -  Lifestyle by Maiju Kristiina  -  Love yourself first  -  Loyal Companion  -  Maalia kohti  -  Mammalaiffii  -  Mansikkatilan mailla  -  Marjukka Katariina  -  Meidän Pieni Ryyni  -  Mieleni on maalaus  -  Minäkö keski-ikäinen?  -  Moonika Kristiina  -  Munakoisoni ja minä  -  My life, with love Alesya  -  Nani - Be yourself Napsahduksia  -  Natalia  -  Never Give Up  -  Nightwish Diamonds  -  Nuori ajattelija  -  On my way  -  Operaatio Äiti  -  Optimismia ja energiaa  -  Outi's life  -  paint my house BLACK  -  Paiqo  -  Perhosia masussa  -  Pieni Lintu  -  Pikku Bambin Blogi  -  Pinkit korkokengät  -  Privaattikamaa  -  Rakkaudella Hannele  -  Reborn Beast  -  Rouva Y  -  Ruusumäki  -  Saijis  -  Smagatsoff  -  Something different by Emilia  -  Spread your wings  -  Syvältä  -  Tassuttelijan päiväkirja  -  Teijan Kauneus Blogi  -  The Blind Leap  -  The Diary of Mariella Elisabeth  -  The World According to Jani  -  Thrill Me Tonight  -  Tipulassa  -  Touch the sky  -  Tuulanneli  -  Unelmia jahdaten  -  Unelmiin tai sinne päin  -  Vilhelmiina Lyydia  -  Waldgeistory  -  Weekend Chic  -  XL-elämää  -  Zeninan  -  Äiti ja melukylän lapset  -  Äiti on vihannes  -  Äiti yrittää

6 kommenttia:

 1. Tässä on kyllä kampanja kohdillaan! Miten sä pääsit tähän mukaan? :-) Aattelin että itelläkin olis kiinnostusta kyllä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on kyllä ihan huippu kampanja, kiva jos säkin lähet mukaan! :-) Mä bongasin tästä ilmotuksen fb:ssä hetki sitten, mutta käy kurkkaamassa kampanjan perustajan blogi http://tipulassa.blogspot.fi/ niin siellä on varmaankin vähän tarkempaa tietoa miten näin jälkeenpäin pääsee mukaan!

   Poista
 2. Luin just eilen Saijan blogista samanlaisen postauksen ja hienoa, todella hienoa teiltä kaikilta kampanjan osallistuneilta, kuin kampanjan aloittajalta! :) Vitsi miten kiva et säki osallistuit tähän, sillä sullaki on varmasti lukijoita jotka ei oo tästä kuullut vielä. Omaa käytöstä, sanomisia ja kaikkea, olisi hyvä miettiä päivittäin ihan jokaisen pienen hetken edes itsekseen. Pikkulikkana oli sukset ristis aina välil serkkujen kanssa, ja joskus meni välit poikki jonkun kaukaisemman kaverinkin kanssa, niinkuin vanhempienkin..mutta vanhempana on oppinut, että vaikka tekis kuinka mieli sanoa jotakin pahasti toiselle (esim. takaisin), niin ÄLÄ sano! Vaikka pelkkä ajatteleminenkin on väärin, mutta ennemmin jättää tuottamatta mielipahaa toisille. Vielä kun saatais tää yhteiskunta siihen pisteeseen, että me kaikki ajateltais toisistamme vaan pelkkää hyvää! ;) Mutta just toi et itselle tulee sellainen surullinen mieli, kun lukee jotain kommentteja jostain blogista, mitkä on hyvin ilkeitä. Aina alan miettii, et voi mitähän hän on nyt kokenu ku noin kauhiasti piti toiselle mennä kommenttiboksiin kirjoittamaan. Mun mieltä ei ainakaan siis sais pahoitettua, korkeintaan joku läheinen ja rakas ihminen livenä, joka iskis ( sillain henkisesti) puukon mun kasvoisin. Mutta kun ne pahoittaa niin monien ihmisten mielen, niin miksi ilkeät kommentoijat tekevät niin!! Vastauksia olis monia mutta oikeesti kiva kun teit tän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä oon 99% niin kiltti, etten sano tai ajattele oikeasti kenestäkään mitään pahaa, varsinkaan missään netissä tuntemattomasta. Mut sit ku toi 1% pääsee valloilleen esim puolustautuessa niin tulee päästeltyä suusta ihan mitä sattuu. Oikeastaan näin on käyny vaan tosi läheisten kuten vanhempien kanssa. Silloin saatan kiihtyä nollasta sataan sekunnissa. Eli kyllä musta ja varmasti kaikista muistakin löytyy se puoli, joka osaa satuttaa. Mutta se, että joku kirjoittaa nettiin jotain ihan sairaita kommentteja ihmisille, joita ei kunnolla edes tunne on kyllä ihan järkyttävää. Mä en niitä yleensä itseeni ota, mutta ihmisä on erilaisia. Joku, joka on hyvin epävarma ulkonäöstään ja itsestään saattaa saada kovan kolauksen jo yhdestäkin haukusta ja se on tosi ikävä jutu. :(

   Poista
 3. Kiva, että lähdit mukaan kampanjaan! :)

  Tosiaan itseensä kohdistuvan ilkeän kommentoinnin ehkä pystyisi vielä sietämään, mutta läheisiin kohdistuvat kommentit varmasti menevät ihon alle. Ja samaa mieltä olen myös tuosta "ei millään pahalla" -asiasta. En ymmärrä. :D Menee samaan kategoriaan kuin "Sä oot kyllä tosi ruma ja ärsyttävä. Sun hiukset on ihan hirveät enkä mä ymmärrä, miten sä voit käyttää tollasia vaatteita. Mut tää on vaan MUN MIELIPIDE. <3". Mielipiteitä joo voi olla ja eihän asioita sanota tietenkään pahalla, mutta mistä lähtien haukkumisen on voinut alkaa kääntää hyväksyttäväksi tuolla tavalla?

  Hyvää kesää sinulle! :)

  VastaaPoista
 4. Ite en oo blogiin (onneks) saanu mitään ilkeitä kommentteja, mutta askissa on monesti tultu anonyyminä huomauttelemaan mun painosta. Oon aina ollu alipainonen, enkä oikeesti voi sille yhtään mitään. Syön joka päivä vaikka kuinka paljo, ja yleensä myös kaikenlaisia herkkuja päälle, mut paino ei vaa nouse. En tiiä mistä tää johtuu. Askissa moni on sanonu, että kuinka oon anorektikko ja, että mut pitäis viedä suljetulle osastolle sen takia, että oon nii pahasti anorektikko.
  Noh, terveydenhoitaja on tietysti joka kerta maininnu siitä kuinka alipainonen oon, mutta se on myös sanonu, että se on mulle tavallaan niinku normaalipaino, koska oon aina ollu hieman alipainonen. Ja äiti on sanonu, että se oli kans nuorempana just samanlainen. Söi kuinka paljo tahansa, se oli silti alipainonen.
  Hahahh, mun yks kaveri on monta kertaa ihmetelly, että kuinka voin olla näin laiha, vaikka se näkee mut aina syömässä. XD samaa oon kyllä itekin ihmetelly monesti.

  Jokatapauksessa tää kampanja on tosi hyvä! Ja hyvä, että sä oot lähteny tähän kampanjaan myös mukaan! :) Hyvää kesää! ♥

  VastaaPoista